19 July 2010

Manusia vs Durian


Musim harum durian ni orang sibuk cerita pasal durian. Nak cerita pasal bola world cup dah sejuk tak berapa nak laku. Kiri kanan jalan orang jual durian. Dusun durian yang dulunye semak samun habis terang ditebas orang kampung. Pastu ramai la sanak sedara yang baru ni la nak nampak muka menjenguk kampung halaman.

Mungkin itula hikmah ada musim buah ni. Selain dari musim raya yang setahun hanya sekali itu, inilah salah satu masa untuk keluarga berkumpul sambil menunggu durian gugur. Makan bersama dengan pelbagai cara, makan ngan nasik, pulut, santan wat tempoyak dan banyak lagi. Nak sebut semua sekali banyak sangat tak sanggup. Karang tus air liur sambil menaip.


Sape yang takde dusun macam saya ni pulak harapkan tumpang dusun orang je la. Nak beli kadang tu harga dia mahal sangat. Dengan penyelarasan harga pulak sekarang ni tak tau la berapa haarga yang naik untuk sekilo.


Gambar ni saya dapat hasil kunjungan ke dusun milik kawan abah saya di Kg, Caruk Puting, Temerloh. Durian jenis ape beliau tanam sampai besar gitu gaya tak tau la. Bila ditanya beliau hanya tersengih-sengih sambil sendawa bau durian. Keputusan akhir pemakanan malam itu saya hanya mampu makan 1 bijik sahaja. Tu pun rasa macam dah makan 2 bijik durian biasa sekaligus. Durian ada lagi 8 bijik tak abis makan. Terpaksa bawak balik untuk rematch. Durian menang 8 - 1 kali ni.

25 rejaman pembunuh:

Lya Colours said...

mak aihhh
baru td tgk durian kat fb pakcik kordi
elok btol kuning isi dia
uhuhuhuhuhu ngences !!

Leana said...

tanya model mane yg comel sngt tu.. huhu..

sedapppnyaaaa duriannn tuuu.... :s

akuanakpahang said...

Kawan tak tahan kalau makan derian nie bab sendawa dia tu huhuhu...mulut tahan lagi kena kentut pergh!! calang2 hidung boleh tumbang dgn badan2..hehehehe

sI tEDI said...

aku makanlah juga
tapi x suka sgt
sket2 jek

h a n i e said...

tu kalo makan lebih tu...ada jgk la berendam dalam kolah..

:P

citahrudin said...

tempoyak jugak yg best,,,tidak syak lagi

relevan said...

Kampung Charok Puting?..awek sana boleh tahan juga yer..?..

Nerzhul said...

@Lya Colours memang elok. gemok dan comal isinye. ngencessss.

Nerzhul said...

@Leanarahsia

Nerzhul said...

@akuanakpahang perghhh derian ni memang banyok gas. hehehe

Nerzhul said...

@sI tEDI rugi la makan sikit. buah mahal ni kena makan puas-puas. hehe

Nerzhul said...

@h a n i e macam biase buat je? hahahaha

Nerzhul said...

@citahrudin jangan syak wasangka, memang best.

Nerzhul said...

@relevan memang boleh tahan, koi lahir kat situ dulu....tau aje aok ye bang...hehehee

Leech Miracle said...

Kami di Leech Miracle,
dengan kerjasama PUSMAL Universiti Malaya
menjemput anda menjadi salah seorang daripada kami.
Layari : www.leechmiracle.com

el said...

gua x nah beli durian...
org bg hahaha lg pun mentua ada pokok durian...kalo nk beli rugi..sbb gua sorg je mkn..od mmg x mkn lgsg..hehehe

piewahid said...

semalam koi makan 3 biji derian kunyit. habis rm42 hinggit. terlopong koi membayornya weh.

tokey tu tanya, sedak?
koi cepat2 je jwb, sedak, sedak, sedak....
maunya tak sedak, dkt rm50 abis weh!

Nerzhul said...

@el lu kena train arwen ngan danish tu makan. baru ada geng. kalau taknak bagi gua je. hahaha

Nerzhul said...

@piewahid pohpalih mahal ngat yek. sedak tak sedak kena la ngabihke jugek. hehee

pakcik kordi rocker said...

ele..koi mkn jugek.;puas mkn kt dusun..kekekh!!!

deus X machina said...

koi tak makan durian
sekian

Nerzhul said...

@pakcik kordi rocker ade lagi dok derian? simpan sikit ke kome. jangan tinggal hok masam sudoh le.....

Nerzhul said...

@deus X machina kenape aok tak makan durian? kesian...hehehe

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

mak ai..bapak ah beso btol seulas tu...kl makan 2 biji mau demam esok


tips utk org yg malas nk keje hr isnin...makan durian nerzul ni byk2 mlm ahad tu..esok MC

Jejaka Desa said...

Pekat weh ges dia ni gamoknye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...