15 April 2010

Virus di Facebook.

Pengguna Facebook harus berhati-hati dengan virus jahat terkini cecacing(worm) Koobface, yang tersebar luas menyerang laman web sosial popular, kata syarikat antivirus Eset.

klik gambar kalau tak cukup besar.

Worm tersebut tiba dalam bentuk mesej dari seorang teman tapi mesra yang menyatakan ingin menunjukkan penemuan video erotik(tak senonoh) yang didapati dari kamera tersembunyi. Anda akan diminta supaya mendownload video player khusus untuk melihat video tersebut. Jangan lakukannya! Anda akan mencetuskan sebuah program automatik yang akan menghantar salinan virus yang sama kepada semua rakan anda, pada masa yang sama akan menjadikan PC anda dikawal sepenuhnya oleh pihak penyerang.

Anda kemudian akan menerima promosi untuk membeli antivirus yang hampeh tidak berguna dan akan mencuri semua logon ke akaun online anda secara sistematik. PC anda akan sentiasa di bawah kawalan hackers. Jika anda menggunakan komputer di tempat kerja, mereka akan menggunakan komputer anda untuk menyelidik ke komputer lain pada rangkaian syarikat anda.

"Jangan percaya dengan mesej sebegini yang muncul melalui perkhidmatan mesej rangkaian sosial," kata David Harley peyelidik dari Eset. "Sentiasa berwaspada terhadap penipuan dari kejuruteraan sosial dan pastikan antivirus anda sentiasa di update."

*sumber berita dipetik, diperah dan diterjemah sesuka hati dari UsaToday

9 rejaman pembunuh:

relevan said...

Virus dalam Face bok ni merebahaya juga lah ye..tapi lagi bahaya jika ber Face bok tanpa henti.. 24jam siang dan malam..lupa makan dan lupa anak isteri..

h a n i e said...

dh tau mende tak senonoh..nk donlod jugekk wat mende..
merasa la..hahahah..

btw..tenks 4 da info..

pakcik kordi said...

sape suruh download..nerzhul mesti sokmo donlod ni!kah kah kah!!!

Nerzhul said...

relevan: berblog 24 jam pon bahaya juga kehkehkeh

hanie: sama².padan muka mereka.

pakcik kordi: aok jangan nak menuduh tak pasai yak hahaha

~0~ said...

wah...gile arrr..

thanks for info

hans said...

wah
ada virus rupanya facebook
menakutkan

Miecyber said...

Bahaya nie... Thanks for the info...

tuyuk said...

senang je buang virus ni..
...
79:my ($me, $lang) = @_;
80:
81:if (!$me->{_fresh}) {$me->_refresh()}not exists $me->{"_${lang}"}) {die "Unknown '$lang'\n"}

eh ape plak ni.... (;

Nerzhul said...

~0~ & Miecyber : u welcome.hehe

tuyuk aok jangan nak bubuh virus pulok kat sini hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...